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ACTIONS INVOLVING CIVIL PROCESSES 

 Directive: 6.24 

 
 
Frequently, person(s) who are authorized to serve eviction 
notices, repossess property, and to serve other civil processes, 
in anticipating a breach of the peace will request a police 
officer's presence.  The police officer's role in these incidents 
is to insure that the Processor has the proper court papers prior 
to proceeding with the Civil Process.  Second, the officer is to 
insure that peace is maintained while the process is being served. 
 
The only exception to this procedure will be the repossession of 

the property (vehicles, furniture, appliances, etc.) which is 
covered in the Delaware Code, Title, 6, Section 9-503.  This 
Section states that if the repossessor is able to take possession 
of the property without a breach of the peace, then he may proceed 
without judicial process citing the original purchase contact as 
his right to take possession.  However, if a dispute should arise 
between the parties involved concerning the possession of the 
property, the participants will be referred to Magistrate Court to 
file the appropriate complaint.  In the meantime, the property 
will remain with the person who purchased the property. 
 
In short, the police officer is to advise the participants 
involved in civil cases to have the proper court papers in their 
possession prior to requesting police assistance. 

 
When investigating disputes at a private residence, where one 
party is requesting that a second party leave or be removed from 
the residence, the officer must attempt to determine who has legal 
standing in the residence.  This is often determined by who owns 
or rents the premise.  In the event that the person to be removed, 
is an invited guest who is not responsible for the residence, that 
person can be asked to leave.  If they refuse the officer may take 
that person into custody and have the complainant respond to 
Municipal Court to sign warrants.  The owner/renter of the premise 
should not be directed to a Magistrate Court unless the offending 
party can prove to the officer that an agreement, whether written 
or verbal, exists, which would prove their legal standing. 
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